Vitaliteit is belangrijk. Zeker als het gaat om de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dat vindt SAM niet alleen. Ook GoodHabitz vindt dat. Dus wil je de vitaliteit van je werknemers op peil brengen en houden én daarmee hun inzetbaarheid naar de toekomst toe verbeteren? Ga vandaag nog met de volgende tips, links en info aan de slag!
1. Tips van SAM en GoodHabitz, met links naar de online tools
2. Handige links voor HR: aanpak fysieke belasting en best practices
3. Een handige bewustmakings-app voor werknemers
1. Tips van SAM en GoodHabitz, met links naar de online tools voor werknemers.
Je kunt onderstaande trainingen geheel gratis volgen door hier in te loggen of te registeren.
SAM haalt goed adem.
Training Ademhalen
SAM kent de kracht van ademhalen. Logisch. Niets heeft zoveel invloed op je mentale en fysieke gesteldheid als ademhalen. Adem jij al zoals het hoort, denk je? Of ben je benieuwd hoe het met je ademhaling gesteld is? Dan kan SAM je de Training Ademhalen echt aanbevelen.
In deze training leer je hoe je van een goede ademhaling een goede gewoonte kunt maken. Ook krijg je volop inspiratie, met moments; verhalen over het effect van ademhalen op iemands persoonlijke leven. Daarnaast krijg je praktische instructions met ademhalingstechnieken die je direct zelf kunt oefenen. En in het magazine worden deze nog eens haarfijn uitgelegd. Nieuwsgierig geworden? Ontdek met de QuickScan of deze training bij je past.
SAM blijft relaxed.
Training ‘Ban de burn-out’
SAM weet hoe belangrijk het is om rustig te blijven. En tegelijk hoe lastig dat soms kan zijn. Zeker wanneer de druk hoog is en je continu het gevoel hebt te moeten pieken. Herken je dit? Dan heeft SAM de perfecte training voor jou: ‘Ban de burn-out’.
In deze training leer je alles op het gebied van stress en management en burn-out. Zo geeft de bekende psycholoog Thijs Launspach in facetime fragmenten je veel praktische tips hierover.
Daarnaast is er een risicotest en een quickscan, waarbij je ontdekt of je risico loopt op een burn-out. Zo kun je onderzoeken hoe je organisatie ervoor staat. Zijn jullie een burn-outloos bedrijf? Wat doet de leidinggevende om dit te voorkomen? In het magazine vind je op pagina 9 zes dingen waar je als werkgever op kunt letten om bedrijfscultuur te veranderen en stress te verminderen. Ook hier vind je een quickscan. Daarmee kun je testen hoe stressvol jullie zijn met z’n allen en of ook voor jullie geldt: ‘Zolang je doet wat je leuk vindt, krijg je geen burn-out’.
SAM kan wel wat hebben.
Training ‘Stress is fijn’
SAM kan wel wat hebben. Hoe ervaar je dat zelf? Wat voor stresstype ben je eigenlijk? En heb je je wel eens afgevraagd of stress ook als duwtje in de rug kan dienen? SAM heeft een training waarin je dat en meer ontdekt: de training ‘Stress is fijn’.
In deze training leer je hoe je met gezonde stress beter presteert én meer voor elkaar krijgt. Zo ga je met GO-opdrachten aan de slag om energiegevers en energieslurpers in kaart te brengen. En via facetime krijg je veel tips mee van expert Tony Crabé, bekend van zijn bestseller ‘Nooit meer te druk’. Wat zijn signalen voor stress? En welke technieken kun jij zelf toepassen om stress te verminderen? Lees het nog eens na in de smartinfo.
2. Handige links voor HR: aanpak fysieke belasting en best practices
SAM werkt graag veilig. Vooral als het om fysieke belasting gaat. Een goede aanpak, implementatie en borging daarvan vraagt dan ook om continue aandacht. Herken je dat? En wil je weten hoe andere organisaties fysieke belasting aanpakken? Of heb je zelf een goed voorbeeld? Neem dan deel aan het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk. Dit netwerk werkt volgens het Pay it Forward-principe en is bedoeld voor organisaties die fysieke belasting willen aanpakken. Dat betekent dat bedrijven kosteloos hun kennis en ervaring delen met collega’s. Daar kun je dus mooi je voordeel mee doen.
Meer info vind je op: https://fysiekebelasting.tno.nl/nl/
SAM is altijd nieuwsgierig naar wat er op dit gebied nog meer te ontdekken valt. Heb je dat ook? Heb je vragen? Loop je ergens tegenaan? Wil je ervaringen delen? Of wil je leren van goede praktijken uit andere sectoren? Neem gerust een kijkje in de keuken bij andere bedrijven die ook volop aandacht hebben voor fysieke belasting: https://fysiekebelasting.tno.nl/nl/kennis-delen/
3. Een handige bewustmakings-app voor werknemers
Is er sprake van zwaar werk? En wanneer wordt werk eigenlijk zwaar werk genoemd? SAM heeft het antwoord op deze vraag en meer voor je gevonden. In een handige app, waarmee je werknemers bewust maakt van zwaar werk:
BewustBelast
BewustBelast is dé fysieke belasting-app voor werknemers. De app is ontwikkeld om werknemers in hun denkwijze mee te nemen van ‘accepteren’ naar ‘oplossen’. Daarmee is de app een perfect hulpmiddel voor werknemers om heel bewust gezonde keuzes te maken.
De app is hier te downloaden:
https://fysiekebelasting.tno.nl/nl/instrumenten/app-bewustbelast
SAM vindt dat wel interessant: “van accepteren naar oplossen”. Want waar werkgevers de randvoorwaarden regelen, kiezen werknemers iedere dag op de werkvloer zowel bewust als onbewust hoe zij hun werk uitvoeren. Werkgevers en werknemers moeten dus samen zorgen voor een gezonde werksituatie. Wil je daar meer over weten, dan kun je er op deze site meer over lezen:
https://www.arboportaal.nl/campagnes/hoe-top-werk-jij/toolbox-lichamelijke-belasting